Stoppet tagrende fyldt med vand

Vejret bliver vildere - er din bolig klar?

Klimaet ændrer sig, og det kan få betydning for din bolig. Ændrede vejrforhold gør, at vi skal se på vores bolig med nye øjne og sørge for, at den er beskyttet mod den største trussel: Indtrængende vand.

Vi har gennem de seneste år oplevet større regnmængder og kraftige regnskyl, der har givet mange boligejere problemer med vand, der trænger ind gennem kælderdøre og op gennem kloakker.

2023 blev det hidtil vådeste år, siden man begyndte at foretage systematiske vejrmålinger, og meget tyder på, at vi også fremover skal forholde os til store nedbørsmængder. De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) vurderer desuden, at risikoen for oversvømmelser på grund af stigende grundvand sandsynligvis kun bliver større i fremtiden som resultat af klimaforandringerne.

Vandet kommer både fra oven og neden

Vandet, der trænger ind i boligen, kan komme tre steder fra: Fra oven som regnvand, der siver ind i boligen, fra neden, hvor vandet stiger op gennem kloakkerne, eller fra oversvømmelser. Det kan være en lokal å, der går over sine bredder og oversvømmer hele boligkvarterer. Når der kommer meget regn, får det også grundvandet til at stå højt, og det giver yderligere risiko for oversvømmelser i lavtliggende områder.

Vær på forkant med vandkanten

Vandet kan med andre ord komme flere steder fra, og som boligejer kan det betale sig at være på forkant. Måske har du allerede oplevet, at vandet er trængt ind, og så ved du, hvor den største udfordring er nu og her. Det kan også være, at du har observeret, at der kommer søer på græsplænen eller på villavejen, når det regner kraftigt, og så gælder det om at sikre sig, at vandkanten ikke rykker så tæt på huset, at det giver problemer. Du skal kunne forudse vandets veje ind i huset, men også kunne se din boligs svagheder: Er fundamentet gammelt og revnet, er der større risiko for, at vandet kan trænge ind. Det samme gør sig gældende, hvis tag, nedløbsrør eller kloaksystem er gammelt og trænger til udskiftning.

Hvad kan du selv gøre?

Det bedste og vigtigste, du selv kan gøre for dit hus, er at rense dine tagrender og nedløbsrør, så du får ledt vandet væk fra husmuren.
Vil du have din bolig tjekket af en professionel, kan du få lavet et Klimatjek. Her får du en vurdering af boligens svagheder og risici for indtrængende vand samt forskellige løsningsmuligheder. Du får en grundig gennemgang af din bolig og en udførlig rapport med forslag til forbedringer, der vil sikre din bolig langt ind i fremtiden.

Læs mere om Klimatjek og klimasikring af din bolig