
Lasse og Josefine var klar til at rykke hjem
Josefine og Lasse var klar til at rykke hjem, men først skulle banken give grønt lys. Et skift til Sparekassen Thy fik alle brikker til at falde på plads, da drømmehuset i Tvis kom på markedet
For mange unge par og familier kan det være lidt af et puslespil at købe hus for første gang. I hvert fald, hvis man i samme ombæring flytter til en ny by. Først skal drømmehuset findes, og der skal være fast arbejde til både den ene og den anden. Sidst men ikke mindst, skal man have banken med sig. Og det hele skal helst falde på plads nogenlunde samtidig.
For Lasse Loftager og Josefine Vestergaard Jensen var drømmen om at rykke ud af lejligheden i Aarhus og flytte hjemad til Holstebro-området. De havde særligt ét hus i Josefines hjemby, Tvis, i tankerne, så da det kom på markedet, skulle de være hurtige. Undervejs i processen valgte de at skifte til Sparekassen Thy, og det har haft stor betydning for parret.
- Det er jo egentlig første gang, vi rigtig har haft brug for vores bank, og der var mange ting i processen, som vi ikke vidste noget om. Men vores rådgiver Hanne gav os tryghed og var meget tillidsvækkende, fortæller Josefine Vestergaard Jensen.
Kan det mon lade sig gøre?
For Lasse og Josefine startede boligkøbet i banken. De ville gerne have en god fornemmelse af, hvad de kunne sidde for og hvilken prisklasse, de kunne kigge efter.
- Vi er uddannede som kok og ergoterapeut, hvor der er gode muligheder for at finde arbejde. Vi havde ingen studiegæld og havde sparet op til udbetalingen. Så vi tænkte, det var ligetil at blive godkendt til at købe hus i Tvis eller Holstebro, fortæller Lasse Loftager.
Alligevel blev de udfordret i deres daværende bank.
- For at få lov at købe hus, skulle vi have to jobs på hånden og være forbi de tre måneders prøvetid. De foreslog, at vi enten pendlede fra Aarhus i tre måneder eller lejede en lejlighed i Holstebro, fortæller Lasse.
Derfor endte parret med at ringe til Hanne i Sparekassen Thy Holstebro, og det blev første skridt på vejen mod drømmeboligen.
- Vi holdt et online-møde med Hanne, hvor vi sammen gennemgik det hele, og hun sagde, at tingene hang fint sammen og det sagtens kunne lade sig gøre, fortæller Josefine.
Man skal ikke sætte sig for dyrt
Det kan være en ærgerlig oplevelse at få nej til drømmeboligen i banken, men nogle gange er et nej det mest ordentlige svar, man kan give. Når der skal bevilges boliglån, så kigger banken efter, hvordan økonomien kommer til at hænge sammen. Finanstilsynet har krav til rådighedsbeløbet, altså hvor mange penge, man skal have til sig selv, når de faste udgifter er betalt.
- Vi kigger på de mennesker, der sidder foran os. Hvordan er deres forbrug? Hvordan er deres evne til at lægge penge til side? Måske har de fundet det mest fantastiske hus, men bliver det for surt og svært at sidde i økonomisk, når først de er flyttet ind? Og hvad med fremtidige udgifter til fx institution eller bil nr. to – er det tænkt ind? Hanne Christiansen, privatrådgiver i Holstebro.
I Lasse og Josefines tilfælde var det også noget, der fyldte. De ønskede sig drømmehuset, men ikke for enhver pris.
- Vi havde kig på andre huse, som blev for dyre. Det hele skal hænge sammen, men det blev vi heldigvis betrygget i af Hanne. Og hun har vist sig at få helt ret, for siden vi købte huset, har vores økonomi ændret sig, forklarer Lasse Loftsager.
Efter parret var flyttet i det nye hus, valgte Lasse nemlig at stoppe som kok og i stedet gå i voksenlære som tømrer. En beslutning, der har betydet en midlertidig indtægtsnedgang, som parrets økonomi godt kan bære:
- Der er en stor tryghed i, at vi ikke har sat os dyrere, end at vi har råd til at træffe sådanne beslutninger. Vi skulle også have ny bil, og det kunne Hanne også hjælpe os i mål med på en måde, hvor vi stadig sidder rigtig fint i det. Det har på alle måder været et trygt og fornuftigt huskøb for os, afslutter parret.