Kunder med betalingsvanskeligheder
Hvad gør du, hvis du har problemer med betalingerne?
Det er ikke sjovt! For mange kan det være direkte stressende og angstprovokerende ikke at kunne betale sine regninger.
Nedenfor er oplistet en række gode råd til, hvad du kan gøre, hvis du er i betalingsvanskeligheder, samt hvilke konsekvenser det kan få for dig.
Dine betalingsproblemer kan skyldes mange ting
Årsagerne til dine betalingsvanskeligheder kan være mange, for eksempel skilsmisse, sygdom, mistet arbejde, privat overforbrug osv. Hvis du har svært ved at betale dine regninger, bør du tage kontakt til Sparekassen Thy hurtigst muligt. I samarbejde med dig tager vi hånd om situationen og kigger på dine muligheder.
Du og din rådgiver kan drøfte forskellige emner, herunder ændring af vilkår, fremtidige ydelser, betalingsterminer og muligvis en kortere henstandsperiode. Prioritering af udgifter og opsparing i din daglige økonomi vil også blive drøftet.
Hvad sker der, hvis du ikke betaler?
Det er afgørende at forstå konsekvenserne af manglende betaling eller misligholdelse. Hvis du ikke betaler til tiden, betyder det yderligere omkostninger til morarenter, gebyrer og inkasso-omkostninger. Jo tidligere du tager hånd om situationen, jo lettere og billigere bliver det.
Misligholdelse kan også føre til registrering som dårlig betaler hos RKI/Experian, og i værste fald, at du mister dine ejendele som hus og bil. Derfor er det vigtigt, at du handler - Det kan i visse situationer være afgørende for, hvor alvorligt situationen udvikler sig.
Økonomisk oversigt/budget:
Det anbefales at lave et budget for at få et overblik over indtægter og udgifter. På den måde kan du identificere områder, hvor der måske kan spares, og få en bedre forståelse af din økonomiske situation.
Du kan finde en skabelon til et budgetskema lige her
Indsigt, overblik og dokumentation:
For at din rådgiver kan hjælpe dig bedst muligt, er det vigtigt at give fuld indsigt i din økonomi. Dette indebærer at fremlægge dokumentation for indtægter, udgifter og gældsforpligtelser, samt adgang til din skattemappe. På den måde kan der udarbejdes løsningsforslag, der passer til din situation.
Kontakt din rådgiver hurtigst muligt, så vi kan rådgive dig bedst muligt.
Vores rådgivere er vant til at tale med kunder, der har brug for hjælp til at skabe et overblik over økonomien. Ofte ser rådgiverne også nogle muligheder, du måske ikke selv har tænkt på. Kontakt derfor din rådgiver hurtigst muligt, så I får lagt en god plan.
Skab overblik over din økonomi
Det er i første omgang en god ide for dig at få et overblik over din økonomi. Dette gøres via et budget, hvor du lister alle dine månedlige udgifter og indtægter. Det kan også være en god idé at kigge på de enkelte udgifter i dit budget – er der nogle udgifter, du ikke behøver eller kan undvære i en periode for at skabe luft i økonomien.
Hvis du ikke betaler dit boliglån
Når man køber en bolig, er det meget almindeligt at optage et realkreditlån og banklån, hvor man stiller sikkerhed i boligen.Hvis du ikke kan tilbagebetale dine lån, og du ikke laver en aftale med långiverne, vil din gæld efter et rykkerforløb blive sendt til inkasso. Eksempelvis betyder det, at du kan blive registreret hos RKI, ikke kan låne penge eller få et kreditkort.
Hvis du ejer din egen bolig, kan du også i værste fald risikere, at den bliver sat på tvangsauktion for at indfri lånene. En tvangsauktion foregår i fogedretten, og alle kan komme og byde på boligen. Den, der byder højest, overtager boligen. Hvis långiver, der har begæret boligen på tvangsauktion, ikke mener, at salgsprisen er høj nok, kan de bede om, at der bliver afholdt en ny auktion. Bliver boligen solgt til en pris, der er lavere, end det du skylder i boligen, skal du stadig tilbagebetale restgælden. En tvangsauktion er absolut sidste udvej, da boligen typisk sælges til en lavere pris, end du kan opnå ved et frivilligt salg.
Drop kviklån
Kviklån er lette, men ofte meget dyre penge. I de fleste tilfælde kan vi hjælpe med rådgivning og en meget bedre løsning.